logo

Rusquartet

Zaterdag  27.04 20u30

diner vooraf mogelijk

Xenia Gamaris viool
Anna Yanchishina viool
Ksenia Zhuleva altviool
Peter Karetnikov cello

Een buitenkans zoals een concert met het Rusquartet krijg je niet dikwijls. Dit strijkkwartet uit Moskou, van een onwaarschijnlijk topniveau en bovendien een lust om te zien spelen. Ze zijn opgeleid door het Borodin Quartet en volgden masterclasses bij Emerson, Takács, Cleveland, Juilliard, Schönberg en Artis Quartet. Betere opleidingsreferenties kan je niet voorleggen. Ondertussen wonnen ze onder meer het Sjostakovich Concours in Moskou en namen ze de integrale Tchaikovsky kwartetten op, bekroond met de hoogste onderscheidingen.

Een uitvoering van één van Beethovens strijkkwartetten is altijd een gebeurtenis. Zeker als het gaat over het Rasumovky kwartet, één van de hoogtepunten uit de kamermuziek en van Beethovens oeuvre. Dit negende strijkkwartet kent een rijk klankweefsel waarmee hij een niet te stoppen vaart ontwikkelt dat uitmondt in een overdonderende climax.

In Mendelssohns strijkkwartetten zijn er duidelijk invloeden te horen van de grote Beethoven. Toch heeft hij een persoonlijke stijl met warme romantische kleuren, ritmische vitaliteit en intense harmonieën. Zijn strijkkwartet nr. 5 is uit zijn rijpere periode. Dat het Rusquartet nog een kort werk van Tchaikovsky toevoegt hoeft niet te verwonderen.

Beethovens Rasumovsky en het Rusquartet zullen tijdens dit concert alle harten sneller doen slaan.

Het Rusquartet is opgericht in 2001 aan Tsjaikovski Academie onder supervisie van G.V. Soboleva, de cellist van het Prokofiev Kwartet. De leden hebben gestudeerd aan het Conservatorium van Moskou en promoveerden bij professor Dimitri Shebalin (altviolist van het Borodin Kwartet). Het Rusquartet volgde sindsdien meerdere masterclasses bij Russische en
buitenlandse musici van o.a. het Borodin Kwartet, Kopelman Kwartet, Alban Berg Kwartet, Artis Kwartet, Schönberg Kwartet, Juilliard Kwartet, Emerson Kwartet, Cleveland Kwartet en Takacs Kwartet. Henk Guittart (altviolist van het Schoenberg Kwartet) werd één van hun belangrijkste mentoren.
Het Rusquartet heeft verschillende prijzen gewonnen. Zo wonnen ze de eerste prijs in Rheinsberg (Duitsland) op een competitie ter ere van Sjostakovitsj’s 100 ste verjaardag in 2006. In 2007 werd het kwartet uitgenodigd om deel te nemen aan de prestigieuze Banff Internationale Strijkkwartet Competitie. In 2008 wonnen ze het 8 ste Sjostakovitsj Internationale Strijkkwartet Concours in Moskou.
Het repertoire van het Rusquartet is breed en divers; Het omvat muziek uit vele stijlperiodes. De vier musici zetten zich met hart en ziel in voor hedendaags repertoire en voor minder bekende werken. Hun programma’s bevatten werken van Andrei Eshpai, Mikhail Marutaev, Alexander Lokshin, Georges Onslow, Lex van Delden, Kelly-Marie Murphy, Steve Martland, Jonathan Dove and Olli Mustonen. In 2010 speelden ze de wereldpremière van één van Samuel Feinberg’s kwartetten, op een festival georganiseerd ter ere van Samuel Feinberg’s 120ste verjaardag. De Nederlandse componist Louis Andriessen was zeer onder de indruk van hun professionaliteit toen Rusquartet in 2009 zijn vijf kwartetten in Vancouver ten gehore bracht.
Rusquartet werkte samen met het Borromeo Quartet, Stephen Prutsman (piano), Andrés Díaz (cello), Charles Neidich (klarinet), Philippe Graffin (viool), het Glinka Quartet, Alan R.Kay (klarinet) en Hardy Rittner (piano). Rusquartet’s vertolkingen zijn in vele landen via de radio uitgezonden. Het kwartet nam een CD op met werken van Tanejev en Sjebalin en bij Etcetera nam Rusquartet de integrale kwartetten van Tchaikovsky en Borodin en Mozarts Requiem op. Sinds 2016 is Rusquartet vaste gast op het Nederlandse Orlando Festival, waar ze een breed en gevarieerd repertoire van strijkkwartetten uitvoeren, evenals andere kamermuziek. Inmiddels kent het Rusquartet een mooie internationale doorbraak met concerten in de Philharmonie Essen, Concertgebouw Amsterdam, Streichquartettfest Icking/München, Meisterkonzerte Kempten en Bagno Konzertgalerie Steinfurt.

Programma

Ludwig Van Beethoven

Strijkkwartet nr.9 , op.59/3  “Rasumovsky”   30’

Introduzione. Andante con moto – Allegro vivace

Andante con moto quasi allegretto

Menuetto. Grazioso

Allegretto molto

———–(short break)

Pyotr Ilyich Tchaikovsky

String quartet movement in Bes  13’

Adagio misterioso – Allegro con moto – Adagio misterioso

Felix Mendelssohn-Bartholdy

Strijkkwartet nr.5 in Bes, Op.44/3    33’

Allegro vivace

Scherzo: Assai leggiero vivace

Adagio non troppo

Molto allegro con fuoco

INSCHRIJVEN: info(at)rosario.be

Bij Rosario kun je er een gezellige hap bijnemen, dit gewoon ter plaatse, afgestemd op het concert.

43 € voor een verzorgd tweegangenmaal + koffie & concert (exl.drank).

Het concert, achteraf gezellig napraten met een trappist van Westmalle bij de warmte van de leemkachel . 18 €

INSCHRIJVEN: info(at)rosario.be