logo

Vivio strijkquintet

Zaterdag 19 oktober om 20u30.

Concert,  diner vooraf mogelijk om 19u

Femke Sonnen, Yuri Higashida, Robert Yeo & Stephen Meyer, viool Robby Hellyn, contrabas

Vier violisten van het orkest van de Munt vormden in januari 2012 voor het eerst het ensemble VIVIO. Sindsdien speelden zij diverse concerten binnen het kader van de Munt en op verschillende plaatsen in België. Sinds 2 jaar hebben ze tevens een programma uitgewerkt samen met de contrabassist Robby Hellyn, aanvoerder in de Munt. In het najaar van 2019 zullen zij hun eerste cd opnemen rond 20e eeuwse muziek die zal gepresenteerd worden in het voorjaar van 2020 door Lut Van Der Eycken.

Programma:

Béla Bartók – 6 Rumanian Folkdances
(bew. F Sonnen voor 4 violen & contrabas)
-Stick Game – Joc cu bata
-Peasant Costume – Braul
-Standing Still – Pê Loc
-Mountain Horn Song – Buciumeana
-Romanian Garden Gate – Poarga Romanesca (polka)
-Little One – Maruntel

Bela Bartok Fuga from the Sonate for solo violin (bew. F Sonnen voor 4 violen)

Leos Janaçek – Znelka (Sonnett)

Witold Lutoslawski – Four Silesian Melodies
-Zalotny/Flirting
-Gaik/The Grove
-Gasior/A Gander
-Rektor/The Schoolmaster

Grazyna Bacewicz – Quartetto for 4 violins (1949)
-Allegretto
-Andante tranquilly
-Molto allegro

pauze

Astor Piazzolla Fuga y Misterio (bew. F Sonnen voor 4 violen & contrabas)

Astor Piazzolla – A Tango Suite (bew. voor 4 violen & contrabas: Julian Milone)
-Retrato de Alfredo Gobbi
-Vayamos al Diablo
-Oblivion
-Libertango

Dmitri Sjostakovitsj: Prelude nr.4 uit “24 Preludes and Fugues” for piano op. 87
(bew. F Sonnen voor 4 violen)

Dmitri Sjostakovitsj: Canon uit “Ten Aphorismen” for piano op. 13
(bew. F Sonnen voor 4 violen)

Kurt Weill – Youkali (bew F Sonnen)

Julian Milone: Fantasy on Bizet’s Carmen for 4 Violins and Bass

Femke Sonnen begon haar vioolstudie op 5-jarige leeftijd en studeerde in Amsterdam en Utrecht. Zij was concertmeester van het Strijkorkest La Primavera te Amsterdam en was 6 jaar werkzaam als aanvoerder 2e violen in het Orkest van de Vlaamse Opera. Sinds september 1996 bekleedt zij deze functie in het Orkest van de Koninklijke Muntschouwburg. Femke verdiepte zich in het uitvoeren op authentiek instrumentarium en legt zich al jaren toe op kamermuziek. Zij maakte gedurende vijf jaar deel uit van het Ensor Strijkkwartet en vormt een vast duo met de pianiste Yasuko Takahashi (Feya Duo). Zij is tevens primarius van het Rosamunde Strijkkwartet en binnen het kader van de Munt speelt zij talloze kamermuziekconcerten in diverse bezettingen. In mei 2019 behaalde zij haar master compositie aan de AP Hogeschool te Antwerpen.

Stephen Meyer studeerde af aan Yale University (Bachelor of Arts MCL in Franse literatuur en musicologie) en behaalde zijn Master of Music viool Cum Laude aan Codarts te Rotterdam. Aan het Conservatoire de Paris behaalde hij tevens het diploma viool “Cycle Supérieur”. Sinds 2007 is Stephen solist in het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg. Naast zijn activiteiten als klassiek musicus heeft Stephen zich sinds een paar jaar ook verdiept in de Tango. Binnen dat kader won hij een aantal prijzen voor zijn onderzoek naar de viool in de muziek van Astor Piazzolla, Stephen speelt naast zijn activiteiten in de Munt in verschillende tangogroepen zoals Tango Por Tres, Sonico en Orquesta Tipica Belgica. Hij trad op in diverse Europese landen en in Noord en Zuid Amerika, zowel solistisch als in kleine en grote bezettingen. Sinds september 2018 is hij docent tango viool aan het conservatorium te Rotterdam.

Yuri Higashida werd geboren in Japan. Zij begon op vierjarige leeftijd met pianospelen en toen ze tien jaar was begon ze met haar vioolstudie. Ze studeerde viool aan de “Tokyo National University of Fine Arts and Music”, alvorens zich in België te vestigen. Sinds 1987 speelt ze bij de eerste violen in het orkest van De Munt. Zij vervolmaakte zich in kamermuziek aan het Brussels Conservatorium en behaalde er het hoger diploma met grote onderscheiding. Yuri verdiepte zich tevens in het repertoire voor barokviool en werkte als barokvioliste samen met René Jacobs in het orkest B’Rock. Daarnaast heeft zij een rijk en verscheiden kamermuziekrepertoire opgebouwd en is primarius van het strijkkwartet “Rideau Rouge”.

Robert Yeo werd geboren in de Verenigde Staten, waar hij zijn studies viool en piano begon op 10 jarige leeftijd. Tijdens zijn studies aan de Ball State University (Indiana) volgde hij masterclasses in Spanje bij zijn vioolleraar Eugen Prokop. In 1975 vestigde hij zich in België alwaar hij zijn studies viool en kamermuziek verderzette aan het conservatorium te Brussel, waar hij zijn Eerste Prijs viool en kamermuziek behaalde. Van 1976 tot 1980 maakte hij deel uit van het orkest van de Koninklijke Gentse Opera, in 1981 wordt hij aangenomen in het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg, alwaar hij tot op heden speelt als eerste violist. Hiernaast verleent hij onder andere zijn medewerking aan verschillende ensembles, waaronder l’Orchestre de Chambre Charlemagne, Casco Phil en het strijkkwartet Rideau Rouge.

Robby Hellyn begon als 5-jarige aan de piano bij pianist Lode Backx, en studeerde af aan de muziekacademie van Berchem. Toen hij 15 jaar was begon hij contrabas te spelen en kreeg les bij Maurice Aerts aan het conservatorium van Mechelen, waar hij de regeringsmedaille behaalde. Hij won de Belfius-prijs en studeerde af aan het Conservatorium Brussel bij Maurice Aerts. Gedurende vier jaar speelde hij bij het Europees Jeugdorkest, waar hij speelde o.l.v. Herbert Von Karajan, Cl. Abbado, G. Solti, R.Muti en L. Bernstein. Tevens was hij jarenlang aanvoerder van de bassectie bij de Beethoven Academie en I Fiaminghi, speelde regelmatig als Co-aanvoerder bij het Rotterdams Filharmonisch Orkest o.l.v. S. Rattle en is sinds 1985 aanvoerder van de Contrabassen bij het orkest van de Muntschouwburg. Robby was gedurende 25 jaar leading voice van ” The Monnaie Bassquartet”.

INSCHRIJVEN: info(at)rosario.be

Bij Rosario kun je er een gezellige hap bijnemen, dit gewoon ter plaatse, afgestemd op het concert.

Na de brand hier in Rosario kregen we niet alleen veel warme steunende woorden, maar ook de vraag: hoe kunnen we concreet helpen? En dus dachten we: laten we vooral doorgaan met wat we graag doen, o.a. unieke concerten programmeren. Benefietconcerten. Waarbij we het publiek de kans geven om ons financieel enkele steuntjes in de rug te geven. De toegangsprijs voor onze concerten bedraagt doorgaans 18€. We willen die vaste prijs vervangen door een vrije bijdrage. Uiteraard in de hoop dat u ons van ganser harte wil steunen. Alvast dank voor elke bijdrage. Tot op een onzer concerten, al of niet met Diner?

INSCHRIJVEN: info(at)rosario.be