logo
KOEN BIO3
PW luk foto bio 2106b
PW SOFIE BIO
bioforum,bio,Johan Vriens,rosario

Dr. Koen De Waegenaere (°1975)

Mijn vader hield er meer van om speelgoed autootjes open te schroeven dan om er effectief mee te spelen. Zijn nieuwsgierigheid om te ontrafelen en te doorgronden hoe iets werkt heeft hij duidelijk op mij overgedragen. Ik ben namelijk al van kindsbeen af gefascineerd door hoe het leven precies in elkaar steekt, hoe het menselijke lichaam werkt en wat er aan de basis ligt van ziekte en gezondheid.

In een eerste poging om het leven meer te begrijpen startte ik met de opleiding geneeskunde, die ik met succes beëindigde in 2000. Aansluitend werkte ik als klassiek huisarts, waarbij ik steeds meer geconfronteerd werd met ‘uitbehandelde’ zieke mensen.

Het ligt niet in mijn aard om me neer te leggen bij een ‘dit kan niet’. Eén van mijn motto’s is dan ook dat niets onmogelijk is. Geleidelijk aan ging ik me daarom steeds meer verdiepen in holistische geneeskunde, de vorm van geneeskunde die niet alleen lichamelijke, maar ook psychische, emotionele en spirituele factoren in rekenschap brengt.

Onderwerpen die aan bod zijn gekomen tijdens (zelf)studie en bijkomende opleidingen:

Orthomoleculaire geneeskunde

Geneeskunde van het hormonaal systeem

Sportgeneeskunde (afgestudeerd aan VUB in 2002)

Voedingsadviezen en ontgiftiging

Homeopathie

Oosterse geneeskunde

Persoonlijke ontwikkeling en zelfrealisatie

Praktijk voor energie en vitaliteit

Dr. Luk Jonckheere (°1951)

Psychiater-therapeut (sinds 1980),

bezieler van Samenhuizen vzw, platform gemeenschappelijk wonen (sinds 2000),

stichter en bewoner van een cohousing (sinds 2010),

overtuigd gelover in mensen (immer).

Elke handeling, elke beleving in ons leven leert ons dingen bij, een eenvoudig contact met een buur kan ‘therapeutisch’ werken, een moment van rust en mijmering kan ons in voeling brengen met ons binnenste en ons volledig opladen.

In 2012 deed ik een burn-out en leerde (als ervaringsdeskundige) hoe ik daartoe gekomen was. Ik leerde mijn leven en werk anders in te delen.

Ik ben een diep en overtuigd gelover in mensen.

Curriculum:

Ik volgde vormingen, lectuur, studiedagen, seminaries, groeigroep, supervisie individueel en in groep en korte opleidingen in Transactionele Analyse, systeemdenken, sociocratie, holistisch denken, e.a.

 Bijdragen:

Ik gaf lezingen over uiteenlopende onderwerpen en supervisies aan diverse doelgroepen binnen de medische en sociale sector, lokale overheden, gespecialiseerde opleidingen en initiatieven gemeenschappelijk wonen.

Psychiater-therapeut (sinds 1980)

Geneesheer-directeur Beschut Wonen ‘Initiatief Antonin Artaud’, Brussel van 1994 tot 2004.

Geneesheer-directeur van diverse Centra Geestelijke Gezondheidszorg van 1980 tot heden.

Passie:

Oprichter, voorzitter en bezieler van Samenhuizen vzw, platform voor gemeenschappelijk wonen, van 2000 tot heden.

Stichter en bewoner van een cohousing, van 2010 tot heden.

Sofie Leconte (°1968)

Als oudste van vijf heb ik natuurlijk van kindsbeen af geleerd om te delen. Niet tegen mijn zin, want ik had het geluk te mogen opgroeien in een warm nest. Al spelend heb ik geleerd er te zijn voor anderen én mij daar heel goed bij te voelen. Op mijn zestiende verkondigde ik al aan iedereen die het horen wou: ‘Later word ik B&B’ster en wil ik al mijn gasten verwennen!’

Ondertussen heb ik ook veertien jaren een filiaal uitgebaat van de Standaard Boekhandel in Gent. En daar heb ik op heel veel terreinen bijzonder veel van bijgeleerd.

Mjn liefde voor het (vegetarisch) koken, mijn aangeboren intuïtief aanvoelen van wat mensen nodig hebben en de vele verrijkende ervaringen met heel uiteenlopende gasten in Rosario – trainers, dichters, musici… allerlei artiesten en mensen van allerhande pluimage – zijn en blijven mijn beste wegwijzers om mijn meest uiteenlopende gasten het beste te kunnen bieden. Ja, ondertussen grijs en (levens)wijs, maar beslist niet uitgeblust, integendeel.

Johan Vriens (°1955)

Ik kijk vooral vooruit, meestal ver genoeg. Doelen, idealen, dromen hebben tijd nodig, die tijd moet je jezelf gunnen. Misschien was het wel die impliciete wijsheid die me ruim twintig jaar geleden naar Bever bracht. Ik zocht iets kleins, maar wou en passant toch even dat leegstaande klooster zien. Ik heb niet geaarzeld. Het leek in niets op wat ik zocht, maar  de ondernemer en de mens in mij werden er diep door geraakt.

Ik was altijd al denker en doener tegelijk. Ik ontwerp concepten, puur ze uit en maak ze tot in detail operationeel. Van de vroegste ruwe draft tot het finale accent in de huisstijl. Het eerste rookvrije café in Vlaanderen, Brooderie in Gent en Antwerpen… ze waren er lang voor brood-en koffiehuizen trends werden. Ik was dan al met iets anders bezig. Met Rosario bijvoorbeeld. Of met het conceptteam van Dille&Kamille, waar ik jaren deel van uitmaakte.

Duurzaamheid, schoonheid en zorg zijn constanten in mijn werk- en levenskeuzes: respect voor mensen, een evenwichtige ecologische handelwijze, kritisch én genuanceerd in het leven staan. Kunst kan mij in al zijn verscheidenheid diep beroeren. Ik tracht schoonheid te vinden of toe te voegen in alles wat me omringt. Ook soberheid is kunst – en stilte. Zo is Rosario geworden wat het vandaag is: een plek waar stilte, eenvoud, soberheid en muziek elkaar vinden.

Rosario wilde een antwoord op de tijd zijn, nog voor de vraag luidop werd gesteld. De keuze voor verstilling en traagheid werd ver voor de supersonische snelheid van vandaag gemaakt.

Steeds meer mensen lijden aan de tijd, dat hoor en zie ik bij talloze gasten. Het zijn hun vragen en verhalen die tot de Pauzeweken hebben geleid. Verantwoordelijkheid ga je niet uit de weg, je zoekt naar het best mogelijke antwoord. De Pauzeweek wil perspectief terugbrengen bij wie in wanhopige vermoeidheid is vastgeraakt. Ik had het geluk deskundigen te ontmoeten met hetzelfde aanvoelen, samen maakten we een programma. Dat was het minste wat we met al die signalen konden doen.