logo

THIS INFORMATION COMES FROM: https://www.centrumzijnsorientatie.nl/activiteit/stilteretraite/

Klik hier voor een overzicht van onze Retraites & Stilte Retraites

Stilte is balsem voor je ziel

Eigenlijk weten we allemaal hoe helend stilte en rust kan zijn. Deze stilte retraite is helemaal bedoeld om je het geschenk van stilte, rust en eenvoud te laten ervaren. We bieden je een mogelijkheid om helemaal bij jezelf te komen, om afscheid te nemen van de complexiteit en om je toevlucht te nemen tot de eenvoud. We kiezen voor rust en toewijding als krachtige balsem voor de ziel in deze stilte retraite.

We zijn erg blij dat we als Centrum Zijnsoriëntatie dat we naast allerlei andere retraites met veel stilte 3 keer per jaar (met Nieuwjaar met Pasen en in de zomer) een complete Stilte Retraite kunnen aanbieden en we doen dat ook heel graag. We hebben de afgelopen jaren unaniem enthousiaste reacties gekregen. De resultaten van onze stilte retraites zijn ook voor ons zelf onverwacht positief en indrukwekkend. Ze blijken niet afhankelijk te zijn van de ervaring met training of meditatie. Mindfulness blijkt iedereen gegeven en ieder in gelijke mate goed te doen.

Stilte in een groep is helend voor je hart

Het is heel bijzonder om in stilte in een groep te zijn en het samenzijn te beleven gedurende allerlei gezamenlijke activiteiten in stilte. Verrassend is het hoeveel contact en verbinding er ervaren kan worden juist wanneer je niet met elkaar praat. Dat vormt voor iedereen een leerzame ervaring. Veel mensen gaan merken in zo’n stilte retraite dat contact zonder woorden tot meer verbinding leidt dan contact met woorden.

Vooral ook voor stellen of goede vrienden blijkt een stilte retraite een buitengewoon en verrassend effect te hebben. Een stilte retraite heeft een zuiverende, verlichtende en bevrijdende werking. Een stilte retraite helpt om eventueel aan elkaar opgelopen pijn weg te doen smelten en op een frisse manier de liefde te laten opbloeien.

Bedding door structuur

We hanteren deze week een vast, vriendelijk schema. Dat schema vormt de bedding voor de activiteiten en helpt je de smaak van eenvoud te proeven. Zitmeditatie zal afgewisseld worden met loopmeditatie. We maken gebruik van muziekmeditatie en van bewustzijnsoefeningen. Er zal gelegenheid zijn voor korte individuele sessies, waarin dat wat geraakt wordt, bespreekbaar is met de leiding.

Er is regelmatig gedurende de dag de nodige persoonlijke tijd. De landelijke omgeving is erg geschikt voor wandelingen en bied je de mogelijkheid om de heilzame werking van de natuur te ervaren. Het programma is evenzeer geschikt voor mensen met veel als voor mensen met weinig ervaring met meditatie of met stilte retraites. Waar nodig wordt aan het begin of tijdens de retraite gedurende de sessies meditatie-instructie gegeven.

Ruimte voor bezinning

Met deze stilte week bied je jezelf ook ruimte voor bezinning. Wanneer je tot rust komt ontstaat als vanzelf ruimte voor creativiteit en nieuwe perspectieven op je leven. Dat is sowieso voor iedereen van belang, maar is zeker behulpzaam als er belangrijke kwesties op je pad zijn, zijn geweest of gaan komen.

Door een retraite ga je weer beseffen wat werkelijk betekenis voor je heeft en waar het je écht om gaat. Door het stof van de dagelijkse drukte en opwinding te laten neerdalen, komt dat wat essentieel is, vanzelf meer in beeld en kan weer gaan schitteren.

Inspirerende locatie

We verblijven deze stilte week in het voormalige klooster Rosario in het plaatsje Bever in de buurt van Brussel. Het klooster werd geheel verbouwd met veel respect voor zijn spirituele wortels en voor de omgeving. Je raakt onder de indruk van de liefde, het bewustzijn en het vernuft, waarmee allerlei ecologische principes zijn toegepast. Het klooster beschikt over een mooie tuin, uitstekend geschikt voor lichaamswerk en eventuele loopmeditaties. Er is een uitgebreide spirituele bibliotheek, waar het goed toeven is.

Rosario is in deze periode helemaal beschikbaar voor ons. Het is een prachtige, inspirerende locatie die bij uitstek geschikt is voor een retraite als deze. Het enige wat je hoort zijn de lokale kerkklokken af en toe, de kippen en vooral de hanen van de buren, eventueel de wind, misschien de regen en het toch rustgevende gekletter van de potten en pannen van de kok in de keuken. Rosario is bekend om zijn sacrale muziek bijeenkomsten.

En ook door de sacrale muziek zullen we ons in ons programma laten inspireren. Verder zal er gedurende deze retraite weer heel gezond en met veel liefde door Rosario voor ons worden gekookt. Hiermee biedt deze stilte retraite je de kans om jezelf in vele opzichten – zowel je hart als je ziel, je geest en je lichaam – goed te doen.

Overnachtingen

Behalve over het klooster zelf beschikt Rosario nog over een mooi in dezelfde stijl verbouwd gebouw, Sur Place genaamd, gelegen naast de kerk van Bever zo’n 120 meter van het klooster vandaan.

De verdeling van de kamers gaat (op volgorde van inschrijving) als volgt:

Voor deelnemers die graag in het klooster zelf overnachten zijn er relatief sobere maar prima op privacy ingerichte meerpersoonskamers beschikbaar met eigen douchegelegenheid en toilet op de gang. Ook is er een fijne, lichte en ruime studio waar 3 of 4 personen met de nodige privacy kunnen overnachten. Misschien is het goed om te weten dat de deelnemers van voorgaande retraites die hun kamer in het klooster deelden met een andere persoon, dit unaniem als erg positief, verrijkend en rustgevend hebben ervaren.

Het is begrijpelijk dat wanneer je kiest voor een Stilte Retraite je voorkeur uitgaat naar rust en naar een fijne plek voor jezelf alleen. Wij merken dan ook dat er een toenemende belangstelling is voor een eenpersoonskamer. Wil je graag een eenpersoonskamer dan krijg je in beginsel een kamer met eigen douche en toilet toebedeeld in Sur Place. Het aantal eenpersoonskamers is echter beperkt dus houd daar rekening mee door je bijtijds aan te melden. Kamers worden verdeeld volgens het principe: wie het eerst komt, die het eerst maalt.